logotyp

Valná hromada HDS CZ, Olomouc 4. 12. 2010

01.01. 2011
Valná hromada HDS CZ, bazén Olomouc 4. 12. 2010

Čas od Valného zhromaždenia Spoločnosti pre históriu potápania, ktoré sa konalo na jar v kultúrnom dome v Neratoviciach už riadne pokročil a preto sa dňa 4.12.2010 - uskutočnila, aj keď trochu oneskorene, jesenná Valná hromada Společnosti pro historii potápění ČR (ďalej HDS CZ). Tento raz v Olomouci.

Aj napriek nepriaznivému počasiu, dorazila väčšina členov HDS CZ včas a zasadanie mohlo začať bez veľkého meškania. V úvodnej časti Jiří Trpík a Oldřich Lukš informovali o činnosti HDS CZ od jarnej Valnej hromady ako aj o dosiahnutých úspechoch. Ďalej informovali o nadviazaní spolupráce s múzeami pri dlhodobejších expozíciách, o nových pripravovaných projektoch a aj o vytvorení spolupráce s inými organizáciami pre históriu potápania vo svete, najmä HDS Poland, či o pozvaní HDS UK našich členov na ich schôdzu. Nechýbali podrobné informácie o finančnej situácii a plánoch činnosti HDS na rok 2011.

Josef Dvořáček priblížil členom HDS CZ výsledky a skúsenosti s prípravou expozície potápačskej histórie v Třineckom múzeu – výstava fotografií, kresieb a predmetov z činnosti Jana Kociana, pod názvom „POTÁPĚNÍ – můj osud“. Táto výstava, aj keď si vyžiadala enormné úsilie na jej prípravu, bola tou najnavštevovanejšou za posledné desaťročné obdobie múzea.

Oldřich Lukš prezentoval ukážku makety vytlačeného katalogu prilieb, ktoré boli odfotografované v Neratoviciach počas výstavy (každá prilba je nafotená z rovnakých uhlov a k prilbe je pridaný aj jej historický opis). Naozaj úctihodná práca, takto pekne to skompletizovať. Katalóg odprezentoval O. Lukš společně s Janom Liškou (ktorý sa rovnako na tvorbe podieľal) aj s návrhom na jeho možné obstaranie medzi širokou potápačskou verejnosťou v našich krajinách (ČR a SR). Medzi členmi prebehla diskusia k možnostiam vyhotovenia a spôsobu realizácie.

Po obednej prestávke nasledoval blok spomienok Jana Eisenmanna za Jánom Mertom k pamiatke jeho nedávneho úmrtia (článok o ňom sa nachádza v Dobrej vode č. 3/2010). O. Lukš priblížil históriu života J. Y. Cousteaua k jubileu 100. výročia jeho narodenia a nasledoval film o projekte výskumu žitia pod hladinou v 100 metrových hĺbkach za použitia héliových zmesí – Conshelf 3 (Précontinent 3). Páni Jozef Dvořáčeka Ivan Kratochvíl zaspomínali (a to pomerne vtipne) na podobnosti s projektom PERMON 3, 4 a 5.

K 15. hodine sme sa presunuli na Olomoucký plavecký bazén, kde mal pre nás Mirek Lukáš pripravené ukážky historických dýchacích aparátov a to najmä dvojhadicových pľúcnych automatík tuzemských aj zahraničných). Mohli sme si vyskúšať jednotlivé prístroje priamo vo vode a zaspomínať na časy, kedy sa s nimi potápalo. A tak niektorí vďaka vyleštenej technike omladli aj pár desaťročí (na chrbte kyslíkový CCR), inokedy zas pribudlo pár šedivých vlasov (to zas vtedy keď bolo potrebné trochu viac rozdýchavať automatiku). Ale počet vynorených sa rovnal počtu zanorených preto môžeme konštatovať, že celá akcia prebehla úspešne a tešíme sa na ďalšie spoločné stretnutie na jarnej Valnej hromadě, ktorá sa uskutoční v Prahe 8, opäť v známej reštaurácii Meteor.

Na záver VH popriali zástupcovia Vedenia HDS CZ všetkým členom Spoločnosti príjemné prežitie sviatkov v závere roka a do nového roku veľa šťastia, zdravia a úspechov pri ich zberateľskej a bádateľskej práci v histórii potápania v Československu.

Text a foto: Miro Zverka, korekcie: J. Trpík, O. Lukš. J. Eisenmann, fotografie z pod hladiny bazéna: Svatava Horáková, video: Jan Eisenmann

Video z videodílny Jana Eisenmanna (© 2010 Jan Eisenmann):
Jirka Trpík Milan Nachtigal Pepa Dvořáček

Valná hromada Společnosti pro historii potápění  ČR Valná hromada Společnosti pro historii potápění ČR Valná hromada HDS – Fotografovanie dokumentov Jozef Dvořáček Oldřich Lukš prezentoval maketu katalogu potápačských prilieb od Jana Lišku J. Dvoráček v popredí si obzerá skvosty potápačskej techniky dôb minulých Skúšanie si prístroja s dvojhadicovou automatikou. Emil Zápeca (vľavo) skúša prístroj a napravo mu asistuje Jiří Trpík. J. Dvoráček si skúša dvojhadicový prístroj. Dušan Šuráni s prístrojom na chrbte. Bazén v Olomouci 04.12.2010 a HDS CZ v akcii V popredí Jiří Trpík pri montáži automatiky. S prístrojom na chrbte. V popredí Dušan Šuráni S prístrojom CCR na chrbte do hlbín olomouckého bazéna. Páni na tribúne bazéna S prístrojom CCR na chrbte v olomouckom bazéne. Dušan Šuráni v popredí a Jan Eisenmann za ním pri fotodokumentácii. Potápačská technika na bazéne v Olomouci 4.12.2010. Mirek Lukáš V popredí Emil zápeca pri skúške prístroja, za ním s uterákom Ivan Kratochvíl. Striedanie výstroja S prístrojom CCR v bazéne Pekne zoradení v rade Inštrukcie pri potápaní  Na dne skúška automatiky Mirek Lukáš

Společnost pro historii potápění ČR, z.s. / The Historical Diving Society Czech Republic
Address: Za zastávkou 373, Dolní Měcholupy, Praha 10, ZIP Code: 111 01, Czech Republic
Mobile: +420 734 119 442, E-mail: info@hdsczech.cz, www: www.hdsczech.cz

Created by © 2009/2022 ALS Euro s.r.o. tvorba www stránek webdesign